Historie

In 1987 is schutterij Sint Barbara heropgericht om een rijke Meerssense schutters traditie voort te zetten. Een traditie die niet alleen rijk is aan historie, maar die tevens terugvoert tot het begin van de 14e eeuw.

Het was de toenmalige Proost van Meerssen Theobaldus Spynaldo , die op 12 mei 1331 het schuttersgilde in Meerssen op richtte. Aan een eerste bloeiperiode van de Meerssense schutterij kwam met de opkomst van het protestantisme rond 1550 een einde. In de Napoleontische tijd in de 18e eeuw was er weer een florerende schutterij in Meerssen. Men kende zelfs twee afdelingen, de oude schutterij ,gevormd door 96 gehuwde mannen en de jonge schutterij, bestaande uit 90 vrijgezellen. Vlak voor de val van Napoleon in 1813 had de Meerssense schutterij maar liefst 250 leden, het 10e deel van het totale aantal inwoners. Na de Napoleontische tijd ging de schutterij, die tot dan toe nog de oorspronkelijke functie van “beschermer van de bevolking”had vervuld, ter ziele.

Pogingen om haar weer in leven te roepen werd doorkruist door de oprichting van de burgerwacht. Nog in 1970 werd er geprobeerd om een heroprichting te bewerkstelligen, echter tevergeefs. In 1987 is dit wel gelukt, in café ’t Stiepke aan de Volderstraat is schutterij St. Barbara heropgericht.

Inmiddels is deze traditie nog steeds heel belangrijk voor de tradities in Meerssen en onze mooie provincie.